Milyen hatással van a babákra a tévénézés?

Milyen hatással van a babákra a tévénézés?

Jó vagy rossz hatással van a babákra a tévézés? A kérdést nem lehet ilyen könnyen megválaszolni. Nem azért, mert ez egy szubjektív kérdés, inkább azért, mert soktényezős. Azonban megmutatjuk, hogy a közhiedelemmel ellentétben mi a valóság, hogyan lehetünk jó szülők a mostani világban, a realitást talaján maradva. Ez egy nagyon nehéz és egyben érdekes téma, összeszedtük a legfontosabb információkat pár gondolatban.

Kedves olvasó! Ez a cikk tudományosan, kutatásokkal igazolt, szakemberek- és kutatók által publikált anyagokból jött létre, a forrásokat pedig a cikk alján megjelenítettük.

 

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszoljuk, előbb meg kell értenünk és ami még fontosabb, el kell tudni fogadnunk a generációs különbségeket, azokhoz alkalmazkodnunk kell. Ez sosem volt olyan nehéz, mint manapság: az elmúlt évszázadban olyan mértékkel és gyorsasággal fejlődött a technika, hogy gyakorlatilag hat generáció él együtt ma Magyarországon.

 

A legnagyobb tisztelettel ajánljuk Steigervald Krisztián, generációkutató előadásait és könyvét azon olvasóknak, akik szeretnék mélyebben beleásni magukat a témába.

Az egyik legnehezebb kihívás ma szülőnek lenni.

Az eddigi apai vagy anyai minták sokszor hatástalanok, nekünk kell kitalálni ma azokat az eszközöket, amelyekkel barátságban tudunk lenni odahaza. Ez sokszor kísérleti terep, tele hibákkal, küzdelmekkel, mert a mai gyerekek válasz-reakciói teljesen mások, mint amiket saját tapasztalataink alapján szülőként várnánk.

Emiatt sokan lehetünk frusztráltak, bizonytalanok, sőt akár elkeseredettek is.
A megoldásokat nehéz megtalálni, mert a 21. századi modern nukleáris-családban gyakran egyedül kell megküzdeni ezekkel a nehézségekkel.


A megoldás alapja a megértés. Ha megérted, hogy mennyire más a mai gyermekkor, mint a Te gyermekkorod volt; hogy mennyire más ma a szülőség, mint volt a Te szüleidnek, már egy jó alapot biztosítasz Magadnak ahhoz, hogy megtaláld a saját megoldásaidat. Azonban ez még édeskevés ahhoz, hogy megválaszoljuk a feltett kérdésünket: jó vagy rossz, ha a baba tévét néz?

 

Reméljük, hogy az idáig olvasottak érdekesek voltak számodra. Ha tévét néz a babád egy kicsit megnyugodtál, ha pedig leendő szülő vagy még inkább ellene lehetsz jelenleg. De nem ez a célunk.

A célunk megértetni, hogy: a mai digitális világban egyszerűen lehetetlen és nem is kell megtagadni a digitális eszközöket gyermekünktől. Hallottunk már sok példát baráti, ismerősi körből. Van aki kudarcot vallva elfogadta, hogy a gyereke szinte egész nap a digitális eszközök rabja, van aki a lehető legtovább távol tartja tőle. A két véglet, amelyet nem ajánlunk követendő példának. Egész életünk meghatározó része az első hét évünkben tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy amit ezen időszak alatt tapasztal valaki, az lesz a "minta" egész életében, ahhoz fog mindent hasonlítani.

Érdemes jól szemügyre venni az alábbi képet, amelyre ma már marketinget is építenek a cégek, sőt, olyan szoptatós párnákat is árulnak, amely erre a célra megfelel: telefonozni szoptatás közben:

 

 

Ez azt jelenti, hogy a cégek ilyen termékeket, ilyen képekkel hirdetnek, akkor még egy megerősítést is kapnak azok a szülők, akik így csinálják, hogy ez teljesen rendben és elfogadott. Gyakorlatilag a marketing racionalizálja azt, hogy egy anyuka a szoptatós párnát úgy válassza ki, hogy a kezének megfelelő támasza is legyen, amely segítségével tud majd mobilozni szoptatás közben. Egy újszülöttnek kevés fontosabb dolog van a beszédnél, tapintásnál és a szemkontaktusnál. Ha ezek nincsenek meg, akkor kockáztatjuk az ősbizalom kialakulását és a kötődést, gyermekünk bizalmát magunk felé.

 

De itt egy másik példa: megtiltjuk a gyermekünknek a tévézést, a mobilt, a tablet használatát vagy nagyon lekorlátozzuk. Mi pedig szinte folyton a telefonunkat nyomkodjuk. Ha azt látja majd a baba, hogy apa hazajön a munkából és folyamatosan használja a telefont, ha értesítés jön mindig megnézi, akkor számára ez lesz a normális és elfogadott: hogy soha nincs vége a digitális világnak. Az alfa generáció előtti korosztály (Y és mostmár egyre több Z generációs szülővel) jellemzően nem beleszületett az internet széleskörű elterjedtségébe, hanem együtt nőtte ki magát, azaz még volt offline élete. Jellemzően gyermekkorukban még nem volt ennyire elterjedt a digitális világ és annak eszközei. Ezzel szemben egy alfa generációs gyerek nem tudja milyen a digitális világ nélkül létezni, hiszen már beleszületett. Ha nem mutatjuk meg neki, hogy apa/anya igenis amikor hazamegy munkából leteszi a telefont legalább 1-2 órára és minden egyéb eszközt úgy, hogy egyáltalán nem használja és nem nyúl hozzá, akkor nem is fogja megismerni és megérteni igazán az offline világ adta lehetőségeket és nem fogja tudni úgy értékelni az itt kapott élményeket, mint szeretnénk.

 

Kiváló offline játék lehetőség 0-3 éves korig bármelyik babakártyánk, kattints ide és nézd meg a webáruházunkban található fejlesztő- és mérföldkő kártyáinkat!

 

Egy bő tíz évvel ezelőtt még az írás, olvasás általi tanulás volt az elterjedt, ennek megfelelően alakult ki az idegrendszerünk. A mai generáció viszont audiovizuális tartalmakkal, gyors tartalmakkal (pl. rövid Tik-Tok videók) egy teljesen más idegrendszeri fejlődésen mennek keresztül már csecsemőkortól. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, inkább azt, hogy más és ezáltal nekünk is máshogy kell alkalmazkodnunk. Nincs olyan, hogy bezzeg az én időmben... az idősek régen is ezt kántálták, a fiatalok pedig régen sem szerették az időseket emiatt. Ez ma sincs másképp. A mi felelősségünk, hogy a saját függőségeinket legyőzve megmutassuk a jövő generációjának, hogy nem csak a digitális világ létezik. Szánjunk rá elegendő időt rendszeresen, hogy ezt gyakoroljuk gyermekünkkel.

 

Reméljük a cikk végére érve tudtunk megfelelő impulzusokat adni, a feltett kérdésre a válasz pedig az, hogy: könnyen lehet jó és rossz egyaránt. A cikkben említett babakártyák prémium minőségű, biztonságos és könnyen tisztítható fejlesztő kártyák, melyek elérhetők a webáruházunkban!

 

Források:

Steigervald Krisztián, generációkutató - Generációk harca c. könyv - YouTube előadások -  6 Generáció

Alfa Generáció Labor - Elég-e a tiltás ahhoz, hogy ne legyen mobilfüggő a gyerek?

nytimes.com

danschawbel.com

Kulcsszavak: tévé nézés, generációs különbség, alfa generáció, jó szülő, telefonozás, mikortól nézhet tévét egy baba, tablet babának, baba, babakártya, csecsemő, 0-12 hó, 0-36 hó, 0-3 év, baba játékok, baba játékok 0 hónapos kortól, babakönyvek, kontraszt kártya, kontraszt kártya babáknak, kontraszt könyv babáknak, kontraszt kártya pdf, kontraszt kártyák nyomtatható, baba kontraszt könyv, kontrasztos baba képek, kontrasztos baba, csecsemő látása, fejlesztő játékok, fejlesztő mozgásos játékok, baba látás fejlődése, baba látás fejlesztése, újszülött baba látás, baba ajándék, baba ajándékcsomag, babaajandekok, baba ajándékutalvány, baba ajándékcsomag ingyen, baba ajándék névre szóló, baba ajándék 1 éves, baba játék fiúknak, baba játék lányoknak, baba játékok online, baba játékok 1 éves kortól, újszülött köszöntő, újszülött támogatás, kreatív babaváró ajándék, kreatív baba játékok, kreatív baba ajándék, kreatív babajáték, baba kreatív hobby, fejlesztő babajáték, fejlesztő babajátékok, baba fejlesztő könyv, baba fejlesztő játékok otthon, babalátogató ajándék, babalátogatás, babalatogatasra ajandek, babaváró képek, babaváró csomag, babaváró ajándék, babáknak ajándék, babáknak játék, mérföldkő kártya, színes kártya, színes kontraszt kártya, monokróm kártya, fekete-fehér képek, fekete-fehér babakönyv