Így látják a babák a világot első életévükben

Így látják a babák a világot első életévükben
Átvezetünk a csecsemők látásfejlődésében, bemutatjuk, milyen színeket és formákat ismernek fel először. Megmutatjuk, hogyan fejlesztheted kisbabád látási készségeit már az első hetekben! Ezzel erősítheted a szemkontaktus mielőbbi kialakulását és az ősbizalom létrejöttét, amely megalapozza majdani külvilághoz, a kortársaihoz való kapcsolatát, társadalmi beilleszkedését.

Kedves olvasó! Ez a cikk tudományosan, kutatásokkal igazolt világhírű tudósok, orvosok- és kutatók által publikált anyagokból jött létre, a forrásokat pedig a cikk alján megjelenítettük.

 

Az egyik legizgalmasabb dolog az újszülöttel való kapcsolatfelvétel, egy közös kommunikációs pont megtalálása, amelynek egyik alappillére a látás. De mit lát egy csecsemő, amikor először kinyitja a szemét? Hogyan fejlődik a látása, és hogyan segíthetünk neki ebben a folyamatban? Ez a cikk információval teli útmutatást nyújt a csecsemők látásáról, valamint bemutatja, hogyan fejleszthető a kisbaba látása és kognitív képességei.

 

 1. A közhiedelemmel ellentétben az újszülöttek látása nem színtelen, hanem inkább tompa – nagyon kevés színt látnak, és csak finom különbségek vannak a jelentősen eltérő árnyalatok között. Bár születéskor nagyon gyenge színmegkülönböztetést mutatnak, ez a következő néhány hónapban jelentősen javul. Egészen pontosan, amikor a kutatók 4 napos csecsemőket teszteltek, azt tapasztalták, hogy ezek a csecsemők képesek különbséget tenni a fehér és a narancssárga között, de a fehér és a sárga-zöld között például nem. Éppen ezért nagy segítséget jelenthet a fejlődésükben, ha monokróm kontraszt kártyákat használunk a látási képességeinek fejlesztéséhez. Ezek a kártyák fekete-fehér színűek, nagy kontrasztú motívumokból állnak. Ide kattintva megtekinthető a kínálatunk. Kifejezetten ezeket a kártyákat kb. 12 hónapos korukig ajánljuk fejlesztés és játék céljából, ezt követően játékként és kiváló díszítőelemként mutathat a babaszobában.


  (A kép forrása: Katrina Furth, Ph.D.)
   

 2. Általában 2-3 hónapos korukra alakul ki a teljes színlátása a babáknak, amikor már képesek megkülönböztetni a különböző színeket. Nagyjából 8 hetes korukra a csecsemők már megbízhatóan meg tudják különböztetni a vörös és a fehér, valamint a világoskék és néhány zöld közötti különbséget. De továbbra is küzdenek a sárgával, valamint a lila bizonyos árnyalataival. Továbbra is a nagy kontrasztú képek és a mozgás (azaz a képek mozgatása) lehet segítséggel a fejlődésükben. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes 2-3 hónapos kortól fekete-fehér kártyákat használni, de ha a színfelismerésben szeretnénk segíteni, akkor ide kattintva színes kontraszt kártyáink is megtekinthetők, ahol már a fekete-fehér ötvözve van különböző képeken vörös, kék, zöld és sárga színekkel, szintén nagy kontrasztú képekben.

 3. Bár a csecsemők korlátozottan látják a színeket és "homályos minden" az első hetekben, mégis lenyűgözik az újszülötteket a vizuális információk. A csecsemők szeretik a mozgó tárgyakat és az arcokat nézni. Sok lehetőségünk van megtalálni a baba számára legszimpatikusabb kártyákat, hiszen 8 és 20 db-os változat is rendelkezésre áll a Babakártyák webáruházában. Érdemes tesztelni több kártyát, de mindenképp figyeljünk arra, hogy 25-30 cm távolságból (körülbelül a kezünktől a könyökünkig terjedő hosszúságban) mutassuk meg a babának a képeket. Ne vegyük el addig, amíg nem veszíti el az érdeklődést a kép iránt (ilyenkor másfelé néz), utána válasszunk másik képet. Kb. 30 másodpercig javasolt egy képet mutatni számára, ezt követően érdemes cserélni. A képek mozgatását leginkább a hason fekvés kezdetétől ajánljuk, lassan, ahogy a baba képes a fejét a szemével együtt mozgatni. De kiváló elemként szolgálhat a kiságyra aggasztva, a szoba falán, vagy akkor is lehet mutatni a babának, amikor a kezünkben van.

 4. További tudományos érdekességek: Születéskor az átlagos baba látásélessége 20/640, ami azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt 640 méterről látható tárgynak mindössze 20 láb (~6 méter) távolságra kell lennie ahhoz, hogy a baba lássa. Az érdekesség kedvéért: általában egy személy jogilag vak, ha a látásélessége 20/200 vagy rosszabb. Szerencsére, egy csecsemő látásélessége nagyon gyorsan javul. Az újszülötteknél hiányzik a mélységérzékelés is, ami általában 4 hónapos kor környékén alakul ki. Felnőttként a szemek színe változatosabb, azonban a legtöbb csecsemő világoskék vagy szürke szemekkel születik. A baba szeme színe valamikor 6 és 12 hónapos kor között válik véglegessé. A színt a melanin pigment eloszlása ​​határozza meg az íriszben. Ha a melanin az írisz hátsó részében marad, akkor a szem kék lesz. Ha a melanin az egész szivárványhártya támasztószövetében megtalálható, akkor a szem barna lesz. A csecsemő szemszínének nincs ismert kapcsolata a látás képességével, ugyanakkor a szem szín- és fényérzékenységével kapcsolatos kutatások egy külön fejezetet érdemelnek, így ezt nem taglaljuk bővebben.

 5. Az elemi biztonságérzet, az ősbizalom kialakulása az élet első két évéhez kapcsolható. Az édesanya őszinte, szerető odafigyelésén, megnyugtató jelenlétén és érintésein múlik. Az ősbizalom az a testet, lelket és minden sejtet átitató hit, hogy a világ megtart, támaszkodhatom rá, nincs veszély. Ha a gyermek bizalommal támaszkodhat a környezetére és oldottan, szorongásmentesen él a világban, akkor, ha eljön az ideje, bátran és bizalommal fog elindulni az emberek és a tárgyak felé. Ehhez nagyon szorosan kapcsolódik, nevezhetjük születést követően 0. lépésnek a szemkontaktus, ugyanis ilyenkor (illetve beszéd és simogatás során is) elindul az agyban az oxitocin hormon termelés, azaz ha felvesszük a szemkontaktust a babával, az olyan, mintha hirtelen felvillant volna egy lámpa a fejében, és úgynevezett "tanuló üzemmódba" kapcsol. További érdekesség: amerikai kutatók szerint sokkal jobban fejleszthető a baba agya, ha sokat és értelmesen beszélünk hozzá, mintha értelmetlenül gügyögnénk neki.

 

Szinte sosem késő! Akkor sem, ha például már 8 hónapos egy kisbaba, akkor is érdemes lehet monokróm, fekete-fehér kontraszt kártyát ugyanúgy, mint színes kontraszt kártyát vásárolni. A kontraszt kártyáinkat 0 hónapos kortól egészen 36 hónapos, 3 éves korig ajánljuk használatra. Ezek mellett javasoljuk minden szülőnek a mérföldkő kártyáink megvásárlását, akik szeretnék az első 12 hónap, illetve a fontos pillanatokat (mint az első felülés) megörökíteni és nagyon jó emlékként visszatekinteni rájuk később. Ide kattintva megtekinthetők. Kiváló ajándék babalátogatáshoz, hiszen a szülők és a babák számára is valóban hasznos ajándék!

A cikkben említett babakártyák prémium minőségű, biztonságos és könnyen tisztítható fejlesztő kártyák, melyek elérhetők a webáruházunkban!

 

Források:

 1. Topál József, kutatásvezető a "Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetben"  Így működik a babaagy - Csodákra képes egy kis simogatás és beszéd (2015. augusztus 20.), Kármán Nikola írása alapján
 2. "Az ősbizalom" - Gyermekút!, Bajor Anita írása alapján
 3. Anna Cavallini et al., “Visual Acuity in the First Two Years of Life in Healthy Term Newborns: An Experience with the Teller Acuity Cards,” Functional Neurology 17, no. 2 (June 2002): 87–92.
 4. Gábor Jandó et al., “Early-Onset Binocularity in Preterm Infants Reveals Experience-Dependent Visual Development in Humans,” PNAS Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 109, no. 27 (2012): 11049–52, https://doi.org/10.1073/pnas.1203096109.
 5. Russell J. Adams, Mary L. Courage, and Michele E. Mercer, “Deficiencies in Human Neonates’ Color Vision: Photoreceptoral and Neural Explanations,” Behavioural Brain Research 43, no. 2 (May 15, 1991): 109–14, https://doi.org/10.1016/S0166-4328(05)80060-9.
 6. Banks, Martin S., and Patrick J. Bennett. “Optical and Photoreceptor Immaturities Limit the Spatial and Chromatic Vision of Human Neonates.” JOSA A 5, no. 12 (December 1, 1988): 2059–79. https://doi.org/10.1364/JOSAA.5.002059.
 7. Paulo R. K. Goulart et al., “A Computer-Controlled Color Vision Test for Children Based on the Cambridge Colour Test,” Visual Neuroscience 25, no. 3 (2008): 445–50, https://doi.org/10.1017/S0952523808080589.
 8. Gwen Dewar, “The Newborn Senses: What Can Babies Feel, See, Hear, Smell, and Taste?,” Parenting Science, 2019, https://www.parentingscience.com/newborn-senses.html.
 9. Moore, Keith, TVN Persaud, and Mark G. Torchia. The Developing Human, Clinically Oriented Embryology. 10th ed. Philadelphia: Elsevier, 2016.

Kulcsszavak: baba, babakártya, csecsemő, 0-12 hó, 0-36 hó, 0-3 év, baba játékok, baba játékok 0 hónapos kortól, babakönyvek, kontraszt kártya, kontraszt kártya babáknak, kontraszt könyv babáknak, kontraszt kártya pdf, kontraszt kártyák nyomtatható, baba kontraszt könyv, kontrasztos baba képek, kontrasztos baba, csecsemő látása, fejlesztő játékok, fejlesztő mozgásos játékok, baba látás fejlődése, baba látás fejlesztése, újszülött baba látás, baba ajándék, baba ajándékcsomag, babaajandekok, baba ajándékutalvány, baba ajándékcsomag ingyen, baba ajándék névre szóló, baba ajándék 1 éves, baba játék fiúknak, baba játék lányoknak, baba játékok online, baba játékok 1 éves kortól, újszülött köszöntő, újszülött támogatás, kreatív babaváró ajándék, kreatív baba játékok, kreatív baba ajándék, kreatív babajáték, baba kreatív hobby, fejlesztő babajáték, fejlesztő babajátékok, baba fejlesztő könyv, baba fejlesztő játékok otthon, babalátogató ajándék, babalátogatás, babalatogatasra ajandek, babaváró képek, babaváró csomag, babaváró ajándék, babáknak ajándék, babáknak játék, mérföldkő kártya, színes kártya, színes kontraszt kártya, monokróm kártya, fekete-fehér képek, fekete-fehér babakönyv